Historia

Historik om m/1867

Gevär m/1867 var ett banbrytande vapen, det första som serietillverkades i Sverige för integrerad ammunition. Ett tillförlitligt och lätthanterligt mekaniskt underverk, som uppskattades av svenska och norska försvaret. Dess efterföljare Carl Gustaf 1900 blev snabbt jägarnas favorit och är det ännu idag.

Armbandsuret Carl Gustaf 1867 är en hyllning till smideskulturen, precisionen, hantverket och industrirevolutionen som dess föregångare stod för. Precis som när Remingtonmekanismen hämtades från Amerika, tar vi nu urverket från Schweiz och utvecklingen av boett med kunnande från Karlskoga, där en stor del av Sveriges vapentillverkning senare har koncentrerats. Uret monteras av erfarna urmakare i Schweiz och får ett armband av genuint kraftigt läder med borstad låsmekanism i 316 stål.

Under åren har flera företag varit inblandade i tillverkningen av vapnet och totalt tillverkades runt en kvarts miljon exemplar av m/1867 i Sverige. Drygt hälften av dessa tillverkades i det statligt ägda Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori i Eskilstuna. Faktoriet som i rakt nedstigande led hade sina rötter i de av Karl X Gustaf grundade Rademachersmedjorna, som på 1600-talet skulle täcka hela rikets behov av smidesvaror.

Resultatet är inte bara ett vackert precisionsur, det är ett stycke nordisk vapen- och industrihistoria som förenas med dig och din framtid. Klockan med modell 1867 blir tillverkad i endast 300 exemplar av varje färgmodell som är numrerade var och en för sig. Klockan levereras i en mycket vacker ask som också är numrerad.